Højere krav til tilgængelighed i offentligt byggeri

12. juli 2017

Vigtigheden af tilgængelighed kan risikere at blive overset eller glemt i større byggeriprojekter. I offentlige byggerier kan det være en udfordring for arkitekter, bygningskonstruktører mv. at tilgodese alle besøgendes forskellige behov for tilgængelighed ved fx trapper og niveauforskelle i gulvet.

Vigtigheden af tilgængelighed

Formand for Danske Handicaporganisationer, Thorkild Olesen, udtaler om vigtigheden af tilgængelighed: ”Manglende tilgængelighed forhindrer mennesker med handicap i at have et socialt og aktivt liv. Mange føler sig ensomme på grund af deres handicap. Derfor kan god tilgængelighed åbne døre og give mennesker med handicap mulighed for et værdigt og aktivt liv.”

Der er i forvejen regler og krav på området, men ifølge Thorkild bliver de sjældent overholdt: ”Fysisk tilgængelighed er essentielt for, at vi kan inkludere mennesker med handicap. Vi oplever, at tilgængelighed især er et problem i ældre bygninger. Lovgivningen prøver at fremtidssikre byggeriet, men vi slæber stadig rundt på mange gamle bygninger, som ikke er tilgængelige og ikke bliver det lige med det samme.”

Ifølge ham giver kommunerne ofte dispensation på regelsættene, og byggeriet sikres derfor ikke korrekt i forhold til tilgængeligheden.

Det kan være, at mange arkitekter, bygningskonstruktører mv. har en forestilling om, at tilgængelighedsløsninger kan spolere flot arkitektur og derfor ikke indtænker tilgængelighed i byggeri. Danske Handicaporganisationer forsøger at påvirke byggebranchen til at få øjnene op for, at tilgængelighed har stor betydning for inklusionen af en stor gruppe mennesker i vores samfund. Det gør han bl.a. ved at holde oplæg om emnet på arkitektuddannelser mv.

Udfordringen med at bevare en flot arkitektur kan fx løses med en FlexStep, som kan konfigureres alt efter designet i byggeret. På den måde kan arkitekter, bygningskonstruktører mv. tilgodese smuk arkitektur samt skabe tilgængelighed og lige muligheder for alle, der færdes i byggeriet.

Arkitekter med fokus på tilgængelighed

Arkitekterne fra H+ ARKITEKTER indtænker altid tilgængelighed i deres planer for byggeriet, når de renoverer ældre bygninger.

Jesper Wegener, som er arkitekt og partner i firmaet, udtaler: ”Vi oplever et stigende fokus på tilgængelighed blandt vores kunder og i branchen. Vi står med den udfordring, at der i ældre bygninger tit er store niveauforskelle mellem gadeplan og bygninger og også niveauforskelle inde i bygningen. Der er sjældent meget plads til at lave tilgængelighedsløsninger. Som arkitekter må vi være kreative og se muligheder frem for udfordringer.”

Ifølge Jesper Wegener har H+ ARKITEKTER fokus på at lave tilgængelighedsløsninger, som virker til at være en naturlig del af bygningens interiør. På den måde skaber de værdige tilgængelighedsløsninger for brugere med fysisk handicap, som det fx ses hos Københavns Byret (se fotos herunder). Læs mere om FlexStep i Københavns Byret.

  

Brugere og tilgængelighed

Brugerne lægger også mærke til, når tilgængelighedsløsninger tænkes ind i arkitekturen. Kørestolsbruger Jack Mikkelsen anmelder tilgængelighed i diverse bygninger, og han udtaler om emnet: ”Når tilgængelighedsløsninger integreres med det øvrige faste interiør, føler man sig mere velkommen. Som kørestolsbruger bliver vi også ærgerlige, hvis tilgængelighedsløsninger er grimme og bastante og ikke tager hensyn til den originale arkitektur. Mulighederne findes for at gøre bygninger tilgængelige uden at gå på kompromis med arkitekturen.” Læs mere om Østjyllands Museum, hvor en FlexStep er installeret, som Jack og hans partner har besøgt og anmeldt.

 

Jyllands-Postens Erhvervssektion har bragt en artikel om emnet og FlexStep-løsningen, den 3. juli 2017. Læs artiklen her >

Læs en anden artikel om emnet og FlexStep i Dagens Byggeri (publiceret den 4. juli 2017) her >

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag nyheder fra os