Dansk velfærdsteknologi gøres mere tilgængelig for flere mennesker i hele verden

8. juni 2021

I flere år har mange af de elektriske Raizer løftestole til professionelle allerede været i brug rundt omkring i verden, bl.a. i England, hvor der er restriktive regler for, hvordan og hvor meget sundhedspersonale må løfte. Reglerne for løft og forflytning er de samme for ambulancetjenester, der også anvender Raizer II, når de rykker ud – det samme gør sig gældende i Australien, hvor løftestolen også bruges meget i ambulancetjenesten.

I USA er det typisk brandvæsenet, som tilkaldes, hvis en person er faldet og skal hjælpes på benene igen. Det kan være en dyr affære for en privat person at anskaffe sig den fornødne hjælp, når uheldet er ude – specielt hvis det sker ofte. Netop forholdene i USA, hvor det er dyrt at ringe efter hjælp, har været med til at inspirere til udviklingen af Raizer M.

I USA og Canada har der været enorm interesse for Raizer II blandt private, og virale videoer, der demonstrerer Raizer II, har gået sin sejrsgang over flere omgange på forskellige sociale medier. Den type avanceret velfærdsteknologi kan imidlertid være for dyr for mange private at anskaffe til brug i hjemmet. Derfor har det i længere tid været en målsætning for Liftup at udvikle et velfærdsteknologisk produkt, der er prismæssigt tilgængeligt for flere personer i verden, men som løser den samme problemstilling som Raizer II; at løfte en person, der ligger på gulvet og ikke selv kan rejse sig op. Løsningen er blevet den manuelle løftestol, Raizer M, som kræver en meget lille indsats af hjælperen og ingen forudgående forudsætninger for at bruge den.

Foto: Treårige Karla har været en af testpiloterne på Raizer M - her løfter hun sin mor op fra liggende stilling. 

Netop den faktor er vigtig, ifølge udviklingsingeniør ved Liftup, Lars Wigh: ”Jeg synes, der er en værdighed i, at man ved, at man selv kan hjælpe sin ægtefælle eller forældre, hvis han eller hun falder. Måske kan løftestolen være med til, at folk føler sig mere sikre i eget hjem i længere tid både herhjemme, men måske især på vores eksportmarkeder, hvor det er dyrt at få hjælp. Så har vi virkelig opnået noget af det, vi ville,” udtaler han om udviklingen af Raizer M.

Liftups administrerende direktør, Søren Elisiussen, stemmer i: ”Nu bliver det muligt for ægtefæller, børn og børnebørn at hjælpe deres pårørende. Ligesom Raizer II sparer det professionelle sundheds- og redningspersonale for rygskader og belastninger, kan Raizer M spare ældre, svagelige og deres pårørende for bekymringer. Det kan give ekstra tryghed i hjemmet eller nærmiljøet. Med Raizer M kan vi gøre næsten alle til potentielle hjælpere,” siger Søren Elisiussen.

”Vores forventning er, at der er et betydeligt marked for Raizer M blandt private i USA. Ikke mindst fordi det er meget dyrt at få hjælp af brandvæsenet. En Raizer M indkøbt af private har typisk tjent sig selv ind, hvis den blot sparer to opkald efter hjælp,” fortæller Liftups markedsansvarlige i USA, Benny Steen Rasmussen.

Læs mere om Raizer M her >

Læs den fulde version af pressemeddelelse om Raizer M hos nyhedsbureauet Ritzau >

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag nyheder fra os


Ønsker du at vide mere? Kontakt os for en uforpligtende snak.